50 jaar in vak zonder diploma (vervolg)

"Zowel privé als zakelijk hebben we veel aan hem te danken.”

De Brouwer wuift het warme compliment met een nonchalant handgebaar weg. "Je doet gewoon wat voor je voeten komt, en voert uit wat je wordt opgedragen”, is zijn motto. Zo heeft hij dat vijftig jaar gedaan, altijd bij hetzelfde bedrijf, overdag en ’s avonds. "Desnoods het weekend door, als dat een keer zo uitkwam.”

De Brouwer is groot geworden met het hoveniersvak. En het hoveniersvak met hem. Want toen hij begon, maakte juist de vanouds gangbare moestuin plaats voor de aanlegde siertuin.

De jubilaris werkte volop mee aan de promotie van tuinaanleg via landelijke tuinshows. In de Eindhovense Wintertuin van Co­cagne, maar ook in de Amsterdam­se RAI of in Bussum. Voor een bij­zondere presentatie had hij altijd een stel volwassen flamingo’s bij zich, zijn ‘troetelkindjes’. Poten en vleugels omwikkeld met een lap jute, reisden de roze tropische vogels, vrolijk rondkijkend mee op de passagiersstoel naast hem in de vrachtwagen.

Het was mooi maar hard werken, vroeger nog meer dan nu, vertelt hij. "Toen ging natuurlijk alles nog met de hand. En op mijn trouwdag ging ik de voormiddag nog werken. Er was toen meer stress, nu heb je veel hulp van ma­chines”, is zijn oordeel. Aan stop­pen moet Hans de Brouwer nog niet denken, al wordt hij over en­kele maanden 65. "Mensen voelen zich alleen maar slechter, als ze niks meer om handen hebben.”

27 september vierde de jubilaris feest met personeel, familie, klanten en leveranciers in de oranjerie van het bedrijf. De receptie was van 18.00 tot 20.00 uur aan het Laar 60 in Gerwen.

"Op mijn trouwdag ging ik de voor­middag nog wel werken; er was toen meer stress."